El nostre fundador

Sant Josep Manyanet nasqué a Tremp (Pallars Jussà, Catalunya) el dia 7 de gener de 1833, en la llar d’una família nombrosa i cristiana. Va haver de treballar per completar els estudis secundaris a l’Escola Pia de Barbastro i els eclesiàstics als seminaris diocesans de Lleida i d’Urgell. Fou ordenat sacerdot el 9 d’abril de 1859. Després de dotze anys d’intens treball a la diòcesi d’Urgell al servei del bisbe, es va sentir cridat per Déu a fer-se religiós i fundar dues congregacions religioses.

Amb l’aprovació del bisbe, el 1864, fundà els Fills de la Sagrada Família Jesús, Maria i Josep, i el 1874, les Missioneres Filles de la Sagrada Família de Natzaret, amb la missió d’imitar, honorar i propagar el culte a la Sagrada Família de Natzaret i procurar la formació cristiana de les famílies, principalment mitjançant l’educació i instrucció catòlica a nens i joves .

El 17 de desembre de 1901 morí a l’escola de Sant Andreu de Palomar, on descansen les seves despulles.

La fama de santedat que el distingí en vida, es va difondre a molts llocs. Per això, introduïda la Causa de Canonització el 1956, reconeguda l’heroïcitat de les seves virtuts el 1982 i aprovat un miracle gràcies a la seva intercessió, fou declarat Beat pel papa Joan Pau II el 1984 i vint any s després, el 16 de maig de 2004 fou canonitzat pel mateix Papa. Això ratificà, no solament la santedat, sinó també l’actualitat del seu missatge a favor de l’educació i la família. És, tanmateix, el profeta de la família i el protector d’aquesta. Per això es seu lema fou “ Un Natzaret a cada llar.

Al llarg de quasi quaranta anys va promoure la formació i expansió d’instituts, obrint escoles, col·legis, tallers professionals i d’altres centres d’apostolat. El seu objectiu, com a servidor de les famílies, fou tenir sempre cura de l’educació dels fills. L’educació en autèntics valors humans i cristians i l’escola com una autèntica llar per a ser realment formadora de la persona. Ell sempre tingué també arrelat el seu sentit de compromís social.

Va fundar escoles per a fills de famílies treballadores “ obreres” que no tenien possibilitats econòmiques per a dedicar-les a l’educació dels seus fills. Un home així estava profundament preparat per a entendre que el cim de la pedagogia era el que ell anomenava,” la cultura del cor”. Avui en dia les seves escoles s’estenen per l’Estat Espanyol i també són presents a diferents països d’Europa, Amèrica i Àfrica.

Especialment cridat per Déu per presentar al món l’exemple de la Sagrada Família de Natzaret, va escriure diverses obres i opuscles a fi de propagar la devoció a la Família de Jesús, Maria i Josep; fundà la revista La Sagrada Família i promogué l’erecció del temple expiatori de la Sagrada Família de Barcelona, una veritable joia arquitectònica,  obra de l’arquitecte Antoni Gaudí; destinat a perpetuar les virtuts i exemples de la Família de Natzaret i a ser la llar de les famílies de tot el món.

La seva gran aspiració era que «totes les famílies imitessin i beneïssin la Sagrada Família de Natzaret»; per això, treballà per fer un Natzaret a cada llar, és a dir, una «Santa Família» de cada família.