Dimecres Cendra

La solidaritat i la Quaresma a les Escoles Manyanet

Aquests dies les Escoles Manyanet estem celebrant la iniciativa Manyanet Solidari, una setmana plena d’activitats a l’aula on treballem diferents aspectes vinculats amb la solidaritat.
Veureu com les i els alumnes reflexionen i aprenen diferents valors com la solidaritat, la igualtat i l’empatia mitjançant projectes pràctics, tallers i activitats de tota mena.

Podríem definir la solidaritat com un sentiment de pertinença a un mateix conjunt que fa paleses les obligacions entre els seus membres, sobretot pel que fa a l’ajuda mútua. A més, s’acostuma a associar la solidaritat amb un valor que mou les persones a intentar compensar les injustícies socials afavorint els més pobres. Es canalitza sobretot a través de les accions de voluntariat, les ONG i similars.
Les escoles s’erigeixen, doncs, com una excel•lent eina per fer arribar als més petits aquest valor tant important avui dia.
En aquest context, fem coincidir el Manyanet Solidari amb l’inici de la Quaresma i el Dimecres de Cendra, atès que podem trobar alguns punts en comú: la necessitat de perdonar, de ser generós, de lluitar contra les desigualtats.

Recordem que la quaresma és el període de quaranta dies d’abans de Pasqua que el calendari litúrgic cristià assenyala per a preparar-se per a la Setmana Santa. Comença el dimecres de Cendra i acaba el diumenge de Pasqua. L’objectiu de la quaresma és establir un període de reflexió i penitència en què els cristians tinguin temps de preparar-se per la celebració de pasqua.

Us pregunteu perquè són 40 dies? La duració de la quaresma té origen en el simbolisme del nombre quaranta que es tenia com a símbol de plenitud. Així, quaranta dies són els que van durar el Diluvi, els dies que van passar Moisès i Elies a la muntanya, o els dies que va dejunar Jesús al desert.
Si a l’escola us trobeu amb una dona vella amb set cames (que simbolitzaven les set setmanes) i amb un bacallà a la mà no us espanteu pas. És la manera tradicional als Països Catalans de representar gràficament la quaresma.

Gaudiu molt d’aquestes setmanes i de la propera Setmana Santa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *