Pau 800

30 de gener, Dia Escolar de la No-violència i la Pau

El proper dijous les escoles Manyanet tenim una cita important i molt significativa marcada en vermell en el nostre calendari.

Celebrem el Dia Escolar de la No-violència i la Pau (DENIP). Es tracta d’una jornada educativa no governamental inaugurada a l’estat espanyol l’any 1964 gràcies a la tasca del pedagog, poeta i pacifista mallorquí Llorenç Vidal (1936).
Segons va declarar el propi Vidal el DENIP és “una llavor de no-violència i pau dipositada en la ment i en el cor subconscient dels educands i, a través d’aquests, en la societat”. Així mateix, Vidal va subratllar aquesta celebració com una font activa de creació d’una consciència de pau interior i exterior a través de l’educació.

L’objectiu d’en Vidal no era un altre que iniciar i difondre els valors de l’educació no-violenta i pacífica com a pràctica estructural i permanent. La data de celebració no és pas casual. El 30 de gener va ser el dia que van assassinar Mahatma Gandhi l’any 1948 a Nova Delhi. Com sabeu, Gandhi ha passat a la història com a símbol de la protesta i la resistència no violenta i de la pau en el seu llarg conflicte per assolir la independència de l’Índia respecte l’Imperi Britànic. Fita aconseguida l’any 1947.
No va ser fins a l’any 1998 quan l’ONU (Organització de les Nacions Unides) va proclamar el Decenni Internacional per una Cultura de la Pau (2001-2010). Les escoles ja portaven més de 3 dècades celebrant el DENIP.

Per la seva pròpia naturalesa, el DENIP és una activitat pedagògica internacional que és aplicada arreu del món en centres educatius en diferents nivells formatius per professors i estudiants de totes les creences i ideologies que respectin els drets humans.
Les Escoles Manyanet celebraran enguany, novament, el DENIP amb multitud d’activitats i projectes ja endegades per alumnes i professors.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *