Home Dels Nassos

Sabeu qui és l’home que té tants nassos com dies té l’any?

Ja s’ha convertit en una tradició estesa sobretot a Barcelona i a diverses llars de Catalunya. Es tracta que els fills busquin un personatge ben estrany i misteriós atès que els pares i els hi han explicat: “el dia 31 de desembre un senyor surt a passejar pels carrers i heu de saber que aquest home té tants nassos com dies té l’any!”.

Automàticament, els més petits pensen en un senyor amb 365 nassos. Surten misteriosos al carrer de ciutats i pobles cercant un personatge amb unes característiques tan increïbles, però no són capaços de trobar-lo.
Els pares, en canvi, el veuen per tot arreu. En cada carrer i en cada cantonada. Adverteixen els fills tot dient “mira, per allà!”, “ara ha entrat a aquella botiga!”.
El secret rau en que qualsevol persona és l’home dels nassos. Som a 31 de desembre i, per tant, a l’any només li queda 1 dia per donar pas a l’any següent. Per aquest motiu, l’home que té tants nassos com dies té l’any ara només en té 1 de nas!.
Un cop descoberta l’enganyifa els pares enviaven els menuts a mirar-se al mirall per poder veure l’home dels nassos … perquè cadascú ho és.

Segons el famós Costumari català del folklorista Joan Amades l’indret on apareixia l’home dels nassos és “el Pla de Palau, on fa cap al punt de migdia i, situat dalt d’un cadafal, a fi que tothom el pugui veure, es moca la gran nassada, feina en la qual embruta una dotzena de llençols”.
Aquesta tradició, malgrat el gran arrelament a la ciutat de Barcelona, és present en diverses poblacions catalanes, de València i La Rioja que presenten en alguns casos petites variacions o localismes. En moltes d’aquestes actualment s’organitzen cercaviles amb un capgròs que representa l’Home dels Nassos.

A la capital de Catalunya, l’associació lúdica, cultural i humorística Arca de Noè va crear el 1997 un capgròs que representa l’home dels nassos i que passeja cada any per un racó de la ciutat on s’ha recuperat algun element del patrimoni barceloní.
D’aleshores ençà, l’home dels nassos ha esdevingut un personatge que podeu trobar a diverses festivitats i cercaviles amb capgrossos d’arreu del país.

Els darrers anys, a l’home dels nassos també se l’ha vinculat amb el darrer esdeveniment esportiu de l’any, una prova atlètica que ja ha estat rebatejada la Cursa dels Nassos.
A la imatge podem veure una il•lustració de l’home dels nassos al Pla de Palau publicat a l’Esquella de la Torratxa l’any 1891.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *