Videojocs Familia

5 recomanacions bàsiques per a l’ús adequat dels videojocs a casa

Arriben les festes de Nadal i és molt possible que els nostres fill@s els hi faci molta il·lusió que els Reis Mags o el Pare Noel els hi regalin el darrer videojoc que ha llençat cadascuna de les plataformes del mercat.

Si els nostres fill@s són grans aficionats a jugar a videojocs, siguin online o offline, és convenient tenir en compte una sèrie de recomanacions molt bàsiques que hem d’implementar a casa. L’objectiu no és un altre que assolir un bon ús dels videojocs i prevenir possibles patologies extremes vinculades amb la ciberaddicció.

Per aquest motiu us fem a mans uns consells mínims que podeu tenir presents. Són aquests:

1. Posar límits en el temps d’ús i horaris clars. Els psicòlegs afirmen que l’escenari ideal seria que es jugués només el cap de setmana i/o limitar el màxim el nombre de dies i d’hores que es pot jugar entre setmana. Algunes tendències asseguren que amb 1 hora al dia de dilluns a divendres és suficient. No obstant, com tants altres àmbits de la tasca educativa dels nostres fill@s, cal adaptar les recomanacions a la personalitat, realitat i al context del menor.

2. Les tasques diàries establertes a casa que han de fer els fill@s han d’estar acabades abans del temps d’oci i d’encendre la consola per fer una partida als videojocs. I no al revés.

3. Saber les característiques del videojoc. Els pares tenim l’obligació d’informar-nos sobre l’objectiu del joc, el contingut, a quina edat està dirigida, etc. Per aquest motiu cada videojoc està categoritzat amb el codi PEGI.

4. Donar exemple. La nostra actitud a casa com a caps de família és molt important, atès que els menors imiten i adopten moltíssimes de les nostres pràctiques diàries.

5. Videojocs com a xarxes socials. Hem de preveure que molts videojocs tenen opcions de comunicar-se amb la resta de jugadors, xats i compartir informació. Hem de formar els menors en l’ús adequat d’aquesta eina per evitar possibles sorpreses.

Ens hem referit a la nostra actitud que, en general, no ha d’estar basada en la criminalització dels videojocs atès que aporten beneficis com la creativitat i la capacitat de concentració.
Hem de mostrar interès en aquesta activitat d’oci i participar-hi d’alguna manera. Així farem que els nostres fill@s tinguin la confiança d’explicar-nos quelcom que els hi pugui passar mentre juguen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *