Blank Book With Children Working And Reading Illustration

4 motius per engrescar els nostres fills a llegir en el nou inici de curs

Comença el nou curs. És molt probable que ja haguem implementat a casa aquelles mesures que ajudaran els nostres fills a introduir-se en la normalitat pròpia de l’activitat escolar: rutina del son, planificació setmanal d’activitats extraescolars, organització del temps diari, suport emocional i actitud positiva, etc.

No obstant, hi ha un altre aspecte que mares i pares també poden treballar d’una manera especial: potenciar els aspectes positius de la lectura. Queda clar que els alumnes tenen per endavant molts mesos en els que hauran de llegir llibres, i molts.

Per a que no caiguin en una actitud de rebuig davant la lectura podem tenir presents una sèrie de beneficis que aporta la lectura en el seu desenvolupament. Beneficis constatats científicament. Vegem-los:

1. Augmenta l’habilitat per aprendre idiomes i altres coneixements. La prova de reconeixement d’autor (ART) duta a terme els anys ’90 per experts com Keith Stanovich tenia com a objectiu l’avaluació de la relació entre les habilitats cognitives, el vocabulari, el coneixement fàctic i l’exposició a certs autors de ficció i no ficció. Els resultats van ser concloents. Els grans lectors van assolir un 50% més de vocabulari i un 50% més de coneixement basat en fets.

2. Impulsa la creativitat i la presa de decisions. Si els vostres fills llegeixen llibres de ficció esteu d’enhorabona. Estan obrint la seva ment a altres realitats i experiències del que ens ofereix la vida real. Si anem un pas més enllà la psicòloga Maja Djikic assegura “en la nostra vida real sovint sentim que hem de prendre una decisió i, per tant, tanquem la nostra ment a la informació que eventualment podria ajudar-nos”. En un experiment amb 100 persones, Djikic va demostrar que els lectors de ficció van ser més flexibles i creatius que els lectors d’assajos després de llegir una història fictícia o un assaig de no ficció. El centenar de persones van completar qüestionaris per avaluar el seu nivell de tancament cognitiu, és a dir, la necessitat d’arribar a una conclusió ràpidament i evitar l’ambigüitat en el procés de presa de decisions.

3. Augmenta l’empatia. Els lectors de ficció literària tenen un millor acompliment en tasques de predicció, com ara l’actuació dels personatges i la identificació de l’emoció codificada en les expressions facials. Si més no, aquest és el resultat global de cinc experiments duts a terme per la Universitat de Harvard publicat el 2013.

4. Redueix l’estrès. Fins i tot llegir un llibre té aquest poder. La capacitat d’estar completament immers i distret en les pàgines d’un llibre és el que fa que la lectura sigui la millor eina per alleujar-hi l’estrès. La Universitat de Sussex va mesurar l’any 2009 la freqüència cardíaca i la tensió muscular de diferents activitats per saber quines ajuden més a reduir l’estrès. Els resultats són inapel•lables: llegir un llibre o diari durant sis minuts va reduir els nivells d’estrès de les persones en un 68%, més que sortir a caminar (42%), beure una tassa de te o cafè (54%) o escoltar música (61%).

Imatge: brgfx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *