Familia

Recomanacions per a l’ús adequat del mòbil en adolescents (a casa i a l’escola)

No és pas cap secret que els telèfons mòbils formen part ja de la realitat quotidiana dels nostres adolescents. En conseqüència, les escoles han hagut de regular l’ús del mòbils en l’àmbit escolar i plantejar com introduir les noves tecnologies com a recurs i eina pedagògica.
Un ús que, prèviament, ha d’haver estat guiat d’una manera adequada per les families.

En aquest post us oferim algunes recomanacions i reflexions que poden ajudar-vos en aquesta tasca.

Decidir el moment en que acceptem l’ús personal dels nostres fills d’una eina com un smartphone ha de respondre a una decisió meditada prèviament per la familia.
En un primer pas, la mare i el pare o els progenitors corresponents han de reflexionar, i amb tota la informació posible sobre la taula, sobre com volen gestionar aquesta nova etapa. Per aquest motiu, la tasca d’informació i formació prèvia que calen fer els pares esdevé bàsica.
No obstant, hem de tenir en compte un altre element fonamental. Ningú millor que els pares coneixen a la perfecció la personalitat del seu fill@. Per tant, cal adaptar les decisions i les recomanacions de psicòlegs infantils experts en noves tecnologies a la realitat íntima i personal del menor.

En un segon pas, les pautes i els límits d’ús del mòbil han de ser consensuats i pactats amb el menor, mai imposats per la força. Ara bé, si allò que s’ha pactat no es respecta ha de quedar clar que seran els pares els que decidiran si hi haurà algun tipus de conseqüència posterior.
Per exemple, un d’aquests límits és l’hora màxima en la que l’adolescent por utilizar el mòbil abans d’anar a dormir. Doctors experts en el son infantil afirmen que per cada 13 minuts que el menor veu una pantalla de mòbil el cervell redueix un 50% la generació de melatonina, l’hormona que regula el son i ajuda a dormir.
Altres aspectes que cal negociar conjuntament són els perfils de les xarxes socials que poden tenir i en quines condicions (si els pares han de ser seguidors obligatòriament); el tipus d’imatges i material que poden elevar a públic a una xarxa social; si els pares han de tenir accés lliure al mòbil del fill; l’ús del mòbil a casa mentre, per exemple, es dina i es sopa, etc.

No obstant, tant els límits com el sentit comú són uns paràmetres que han d’estar acompanyats per un valor encara més important. La comunicació familiar. És esencial haver treballat prèviament la comunicació i els ponts de diàleg adients amb els nostres fills. Si viuen o són testimonis de qualsevol conflicte digital tindran la confiança i la seguretat per explicar-ho. Estem parlant, en el fons, d’assertivitat i empatia. En l’àmbit escolar, aquesta comunicació és, igualment, bàsica.

A més, cal destacar que la introducció de les noves tecnologies i l’ús dels telèfons mòbils ha de ser paulatina i supervisada. Mai controlada fins a l’extrem que els fills percebin els pares com a polícies.

Finalment, les families han de saber quines són les xarxes socials més utilitzades pels adolescents i com les usen, què hi fan. Ja no hi són a Facebook. Són a Instagram i a ThisCrush.

La darrera recomanació és que les families han de participar del món digital del seu fill i assolir que no els percebin com a estranys. Obrir perfils familiars a Instagram o a Spotify són dues bones pràctiques per a que les noves tecnologies siguin un element més de la comunicació entre pares i fills. Les escoles també són un espai magnífic per fomentar aquestes bones pràctiques.

Tot plegat ajudarà al bon ús del mòbil en els adolescents, tant en l’àmbit familiar com en l’escolar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *