IMG 1706

Què heu de tenir en compte a l’hora de triar escola?

Aquests mesos s’estan realitzant les Jornades de Portes Obertes a totes les escoles de Catalunya. Tots els centres escolars aprofiten, normalment, un dissabte per ensenyar a les famílies les seves instal·lacions i realitzar xerrades informatives de cara a informar als pares i mares de com funcionen els centres on portar els seus fills i filles el proper curs. Però què és el que més ha d’interessar a les famílies i us fa decantar-vos per un centre o un altre? En aquest article volem explicar-vos què heu de tenir en compte a l’hora de triar escola.

  1. La proximitat al domicili o a la feina: Triar una escola a uns passos de casa us estalviarà temps i cost de transport, tot i que per l’organització de les famílies, també pot ser interessant triar centre a prop del lloc de treball. S’ha de tenir en compte que la proximitat de l’escola al domicili suposa més seguretat pel que fa al desplaçament, i menys cansament i estrés pels alumnes; però tenir el centre educatiu més lluny de la feina suposa que passin més hores al centre si és impossible recollir-los a l’horari de sortida. Heu de valorar tots aquests aspectes curosament abans de prendre la decisió, sobretot pel que fa als infants més petits.
  1. El tipus de centre: Cal saber quin tipus d’escola estem escollint, si es tracta d’un centre públic, concertat o privat. Cal saber que els centres concertats i privats requereixen un pagament de quotes, mentre que els centres públics són gratuïts, exceptuant materials i les activitats extraescolars. Els criteris de selecció d’alumnes varien. A la pública, per exemple, la proximitat del domicili al centre, la renda de les famílies i tenir altres fills al centre puntua positivament. Les privades poden tenir criteris propis que us cal conèixer abans de prendre la decisió. Pel que fa a les escoles concertades, aquestes són subvencionades per l’Estat, però requereixen l’abonament de quotes complementàries per la formació dels alumnes, així com el material escolar i les activitats complementàries.
  1. El prestigi del centre: Hi ha escoles que pel boca-orella tenen bona consideració dins l’entorn més proper a la família. Bé per consell d’altres pares i mares, bé per l’experiència d’antics alumnes, és ben cert que moltes famílies trien una escola o una altra en base al que els demés els aconsellen. Demaneu consell als vostres amics i coneguts i tingueu-les en consideració com un punt extra a la vostra decisió final.
  1. El coneixement d’idiomes: La oferta d’idiomes condiciona molt la tria d’escola, ja que moltes famílies estan sensibilitzades amb la importància de que els infants aprenguin llengües des de petits. Les escoles plurilingües, per exemple, estan molt ben considerades, en introduir l’anglès, el francès o l’alemany, per exemple, en l’oferta formativa des dels primers cicles. Demaneu informació sobre els idiomes que s’imparteixen al centre que més us interessi.
  1. Les instal·lacions: Tot i que en principi pugui semblar un aspecte poc concloent, és determinant per molts pares i mares que l’escola tingui zones verdes, per la pràctica esportiva, una àmplia biblioteca, cuina, laboratori, aula d’informàtica, etc. En aquest punt, aprofitar la Jornada de Portes Obertes serà determinant per copsar aquests aspectes de l’escola.
  1. Els serveis: Les extraescolars, el servei de menjador, acollida… són aspectes molt valorats per les famílies, sobretot per aquelles que tenen complicat la conciliació de la vida laboral i familiar. En aquest punt, les AMPAs fan una feina molt important com a vehiculadors de les activitats que els infants i joves fan al marge de l’horari lectiu. Informeu-vos de quines activitats extraescolars organitzen.
  1. L’oferta formativa: Triar un centre que inclogui escola bressol, primària, secundària, batxillerat i cicles formatius és molt interessant per les famílies que volen mantenir els seus fills i filles en un sol centre durant tota la seva educació. Les famílies, majoritariament, prefereixen els centres que integrin més oferta formativa per la comoditat de no haver de triar centre més endavant perquè els seus fills acabin els seus estudis.
  1. Una escola tecnologicament avançada: Les noves tecnologies són avui en dia molt importants a la societat. Una escola tecnologicament avançada dóna una imatge de modernitat molt apreciada per moltes famílies. Una escola amb web complet, l’atenció online i amb perfils oberts a les xarxes socials donen la imatge d’escola avançada i faciliten la interacció amb les famílies.
  1. El projecte educatiu: És un dels punts més importants i és bàsic coneixe’l abans de decidir-se a matricular els infants a un centre determinat. El projecte educatiu promou la formació integral del nen/a o només valora els resultats acadèmics? És integrador, inclusiu, promou la diversitat i la tolerència? Té una metodologia dinàmica? Promou el treball en equip i la col·laboració o només la competència entre alumnes? Facilita la participació de les famílies i de la comunitat? Promou l’aprenentatge de valors? Aquestes són només unes quantes de les moltes preguntes que les famílies s’han de fer sobre el projecte educatiu per escollir el centre amb el projecte educatiu més adient als seus desitjos.
  1. Els valors del centre: Molts pares i mares decideixen el centre educatiu dels seus fills i filles entorn als valors que els transmeten. L’igualtat, la pau, la solidaritat, la tolèrancia, el respecte al mediambient, l’amistat… La fe també és un valor determinant a l’hora de triar centre. En aquest aspecte, les escoles cristianes esdevenen un espai d’educació molt positiu en englobar tots aquests valors morals dins la fe cristiana. Cal conèixer bé els valors de cara a fer la tria i saber si aquests s’adequen a la filosofia i valors que voleu transmetre als vostres fills.

Les Escoles Manyanet tenen obertes les seves inscripcions als diferents centres: Les Corts, Sant Andreu, Begues, Blanes, Vilafranca del Penedès, Molins de Rei i Reus. Si busques un centre educatiu on matricular els teus fills, vine a conèixer els nostres centres i t’informarem de si s’adequa al tipus d’escola que cerques.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *