Tio

L’origen del Tió

Les llars i moltes escoles de Catalunya s’han omplert ja de Tions de Nadal. Els més petits gaudeixen com mai de la il·lusió de fer cagar regals al Tió tot donant cops de bastó i cantant les cançons que acompanyen la festa.

A més, com ja sabeu, la litúrgia implica donar de menjar al Tió els dies abans. Bé, de fet, si fem cas de la tradició estrictament l’inici de la nutrició del tronc ha de començar el dia de la Immaculada Concepció, el 8 de desembre.

El ventall d’aliments és ampli. Fruita, pa, llaminadures…

Tampoc no us deixeu de tapar-lo, normalment amb una manta perquè no passi fred durant la nit, i posar-li la barretina. Com sabeu, un bon Tió dibuixa una cara somrient en un dels seus extrems i se sosté amb dues o quatre potes.

I arriba el gran dia. La nit de Nadal, quan el nostre Tió cagarà regals per als més petits a cop de bastó. Abans, però, la tradició manava cremar al foc el tronc per a que deixés anar els regals.

A més a més d’aquesta anècdota, però, sabeu l’origen real del Tió?.

El Tió de Nadal és un personatge mitològic aragonès i català. Encara s’hi pot trobar a l’Aragó com la Toza o “Tronca De Nadal” i al Pallars com la Tronca.

En els inicis, el Tió no deixava anar regals sinó llaminadures, neules i torrons per als més petits. Segons la comarca defecava figues seques i quan deixava anar-ho tot, perquè ja no li quedava res, el darrer obsequi era una arengada salada, un all o una ceba.

A moltes regions de França com la Provença occitana, sota el nom Cachafuòc, Cachofio o Soc de Nadal, es crema també un tronc de Nadal. Una tradició que també es practica a Galícia (fumada do Nadal) i al Regne Unit on se li crida Yule log.

Com no podia ser d’una altra manera, els alumnes més petits de les Escoles Manyanet ja fa dies que estan alimentant el Tió, que desde fa dècades és una de les tradicions més arrelades en la nostra escola.

Per tot plegat, aquesta tradició pròpia i tan estimada per la cultura catalana no ha de perdre el seu protagonisme en els nous temps globals en què vivim. Animeu-vos i gaudiu del Tió tots junts en família, petits i grans, d’un dels moments més macos i especials que podem viure aquest Nadal. Bones festes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *