Imagen Infografia 02

5 reflexions sobre les imatges familiars i les xarxes socials

L’estiu, amb més temps lliure i més activitats d’oci, és una època procliu per a la publicació de fotografies familiars a les xarxes socials. Imatges divertides de fills i filles a la platja, a la muntanya, vídeos d’alguna gràcia que han fet durant els trajectes o les estades en hotels o apartaments… Us deixem cinc reflexions que poden ser útils a l’hora de decidir què penjar a Internet i què reservar per als àlbums de consulta restringida només a l’àmbit familiar, físics o digitals.

imagen-infografia-pie-textomasgrande-01

1.    El que et fa gràcia d’aquella fotografia, potser no li’n fa tanta al teu fill/a
A partir del moment que els fills tenen edat per començar a enraonar, no està de més preguntar-los si els importa que pugem una fotografia o vídeo seu a les xarxes. A nosaltres ens pot semblar divertit, o ser font d’orgull, alguna cosa que han fet, i tenir la millor intenció en difondre-la però, sense voler, podem causar-los incomoditat.

2.    Sabem segur on, i en mans de qui, pot acabar la imatge que pengem?
A Internet, fins i tot fent servir les opcions de privacitat, un contingut sempre pot acabar a la vista de tothom. Així que, abans de penjar una imatge o filmació d’un fill o filla,  hem de fer la mateixa reflexió que estem ajudant a fer els i les adolescents per prevenir el ciberassetjament: “Sóc conscient d’on pot anar a parar aquesta imatge o aquesta filmació?”. I si ens preocupa la resposta, millor no penjar-la.

3.    A Internet, tot deixa rastre. Li agradarà retrobar aquella foto d’aquí uns anys?
Potser ara el nen o la nena no és conscient d’allò que s’està penjant sobre ell. Però, quan arribi a l’adolescència o la joventut, li agradarà retrobar a la xarxa imatges on es pot sentir ridiculitzat? (els sentiments són quelcom personal; no els servirà que nosaltres els diguem que no passa res si ell o ella no ho senten així).

4.    Si algú altre penja fotos dels teus fills i no hi estàs d’acord, explica-li els motius i demana-li que les retiri
Potser us ha passat: vosaltres no pengeu mai fotos personals, aneu a una festa d’aniversari i una altra família puja imatges dels convidats, inclós el vostre fill. Xarxes com Facebook us permetran negar-vos a aparèixer etiquetats en una fotografia. Però si voleu que la imatge sigui despenjada, haureu de demanar-li a qui l’ha pujat a Internet. Segur que ho ha fet sense pensar que us molestaria, i parlant la gent s’entén.

5.    I si és el teu fill/a qui difon imatges d’altres, fes-li pensar que pot molestar o ferir aquella persona
De vegades són els nostres fills els que comparteixen una imatge on apareix algú altre. Anem treballant amb ell o ella la conveniència de demanar permís als altres abans de difondre la seva imatge. No val la pena perdre un amic per ganar un M’agrada a les xarxes socials.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *