Robotica4

Robòtica: tecnologia al servei del pensament creatiu

Iniciem, amb aquest article sobre les activitats de robòtica a la nostra escola a Molins de Rei (Col·legi Sant Miquel), una passejada per algunes de les singularitats i fortaleses educatives dels nostres centres. I ho fem de la mà de professors de cada escola. En aquest cas, en Pau Ferrer, coordinador TIC de Manyanet Molins.

El món en què viuen els nostres infants està ple d’elements que d’una manera o d’una altra estan programats. Els nostres alumnes molts cops desconeixen què hi ha al darrere que fa que funcioni. Des de les escoles no podem quedar-nos fora d’aquesta realitat. Des de fa uns quants anys, al Manyanet Molins de Rei vam començar a prendre contacte amb el món de la programació. Vam fer una primera aproximació d’alguns elements quotidians, i deixàrem que fossin els mateixos nens qui donessin les ordres per posar-los en funcionament

El professor d’informàtica de primària, fruit de l’assistència a unes jornades organitzades pel Departament d’Ensenyament i el Citilab, conegué un programa desenvolupat per la Universitat del M.I.T (Massachusetts Institute of Technology). Aquest programa de software lliure s’anomenava Scratch.

L’Scratch és un llenguatge de programació visual enfocat tant per als més petits, a partir de 7 anys, com pels més grans, fins a 99 anys.  Amb aquest llenguatge podem programar jocs, animacions, música, art …. i el límit estarà en la imaginació que un hi vulgui posar.

Un element molt important que va marcar un abans i un després  sobre com havien de pensar i actuar els alumnes a l’aula d’informàtica va venir donat per l’espiral del pensament creatiu, desenvolupat per Mitchel Resnick . En aquest procés, l’alumne  s’imagina el que vol fer, crea un projecte basat en les seves idees, juga amb les seves creacions, ho comparteix amb altres i, finalment, reflexiona sobre les seves experiències, fet que el porta a inventar noves idees i nous projectes.

Robotica4

Cal destacar, no obstant això, que el principal objectiu de l’Scratch no és que els nens i nenes siguin competents en programació, ni tampoc que acabin en una carrera professional de caire informàtic; de la mateixa manera que no s’ensenya a escriure, per tal que els alumnes acabin sent escriptors professionals. El que sí que cal afirmar és que aquí la tecnologia es posa “al servei del pensament creatiu”. D’aquesta manera a cada classe vam decidir plantejar un repte per resoldre.

Un exemple que vam portar a terme va ser crear una porteria on els alumnes havien de donar les ordres adequades per tal que una pilota entrés i s’escoltés “gol” i si no es marcava s’escoltés “fora”.

Robotica1

Robotica2Amb tot, creiem que els mestres han de ser capaços de veure que no hi ha cap solució única a la resolució d’un problema. Els reptes tenen múltiples variants que deriven en múltiples dificultats, és a dir, pot succeir de tot. En aquest procés de recerca, hi ha un element molt important que és el fet que s’ha de conviure amb l’error, ja que aquest s’ha de convertir en el motor de l’aprenentatge. En la seqüència lògica que suposa la programació del codi, sovint es cometen errors que l’alumne ha d’aprendre a resoldre, i coherentment aquests són necessaris per avançar en el seu aprenentatge.

Un cop els alumnes van començar a agafar confiança amb aquest programa i veieren diferents resultats, calia avançar una mica més. Fins ara, programaven i donaven ordres a unes imatges que tenien a la pantalla. A partir d’aquell moment, calia traspassar-ho a situacions més quotidianes. Va ser motivador en aquell moment descobrir que els investigadors del Citilab havien desenvolupat una variant de Scratch molt interessant anomenada “Scratch for Arduino “. En aquesta versió, la programació ja podia  ser una aproximació a situacions reals i els alumnes ja podien  donar ordres com, per exemple, controlar el trànsit a partir d’un semàfor.

Robotica3-pet

A finals del curs passat, els alumnes de 6è., amb allò que havien desenvolupat amb  Scratch for arduino, van començar a fer una aproximació al llenguatge de programació propi de les plaques Arduino. Aquestes plaques són com petits ordinadors amb els quals pots llegir informació de diferents sensors, així com controlar llums, motors… En aquest vídeo podeu veure el resultat.

Finalment podem dir que al Manyanet de Molins de Rei pensem que la robòtica és un camp molt obert, on el més important és crear situacions en les quals l’alumne sigui capaç de raonar i crear, per a resoldre i per a aprendre.

Pau Ferrer
Coordinador TIC
Manyanet Molins de Rei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *