ID 10063645

10 recomanacions per anar a la biblioteca en família

Una de les tasques importants en l’educació dels infants és el foment del gust per la lectura. Per aconseguir això, és imprescindible que els pares i mares donin exemple sent els primers i més àvids lectors de la família. Tanmateix, fer una visita a la biblioteca en família pot ser, a més d’un bon pas per ensenyar els fills i filles a estimar els llibres, una aventura en família molt engrescadora i positiva. A continuació us deixem 10 recomanacions per anar a la biblioteca en família.

  1. La majoria de biblioteques municipals tenen sala infantil a les seves instal·lacions, sovint delimitades per edats. Les sales dels més petits solen tenir, a més de llibres infantils, jocs, llapis i quaderns per pintar, i mobles adequats per la seva edat. Si el vostre fill, en canvi, és una mica més gran, pot acompanyar-vos a les zones d’adults on sempre hi ha secció de llibres de temàtica juvenil.
  1. A la sala infantil trobarem els llibres més colorits, amb formes, textures i olors diferents als llibres pels més grans de la família. És interessant que els deixem tocar-los, que juguin amb ells, que els explorin (els llibres troquel·lats són perfectes per manipular-los), que vegin els colors, els dibuixos… també que ens expliquin què veuen al llibre i més endavant els llegim o que llegeixin el llibre que han agafat. Si el llibre no ens l’emportem a casa, bé perquè ja l’haguem llegit o perquè sigui només de consulta, cal deixar-lo correctament a l’espai adequat. D’aquesta manera, els transmeteu també el respecte i l’amor cap als llibres.
  1. Si aneu amb un fill o filla més gran, segur que us demanaran un còmic. Aquests llibres també són interessantíssims i emocionants, però si el que voleu és que, a més a més, llegeixin novel·les, podeu arribar a un acord: “si vols emportar-te un còmic, també has d’agafar un amb menys dibuixos i te l’has d’acabar”. Segur que acceptaran encantats.
  1. Les biblioteques realitzen moltes activitats infantils: contacontes, clubs de lectura, tallers, obres teatrals basades en novel·les… participeu amb ells, acompanyeu-los a aquestes activitats i més tard, a casa, comenteu el que heu vist i aprés. Només cal que us informeu del calendari d’activitats pels més petits a la vostra biblioteca (normalment, editen la programació mensualment) i mirar de reservar la plaça abans que s’acabin.
  1. Dins d’aquestes activitats, també s’inclouen trobades per assessorar els pares i les mares sobre lectures als fills o per introduir els més petits en el món dels llibres. Estigueu informats de quins llibres són els més recomanables pels vostres fills i acompanyeu-los després a buscar-los a la biblioteca.

IMG_1905

Anar a la biblioteca de manera regular

  1. Sempre s’ha de buscar un pretext per anar a la biblioteca en família. Si esteu veient a la tele informació sobre un tema que ha despertat la curiositat del vostre fill o filla, li podeu dir d’anar a buscar més informació a la biblioteca. Si arriba un nou membre a la família, la sempre desitjada mascota, podeu anar a cercar un llibre per saber com tenir-ne cura.
  1. I quin millor pretext que anar a la biblioteca a fer els deures? Les biblioteques són espais tranquils perquè facin els seus treballs i consultin els seus dubtes als manuals, diccionaris i llibres de consulta. Podeu acompanyar-los a la sortida del col·legi a les sales d’estudi de les biblioteques perquè facin els seus deures.
  1. Les biblioteques no són només espais per agafar llibres, llegir o fer els deures. També són un espai cultural on podeu trobar pel·lícules, documentals i material audiovisual (videojocs, cds…). Podeu fer plegats la selecció de pel·lícules que veureu en família el cap de setmana a casa o introduir-los en la música que us agrada perquè coneguin els artistes dels que sou seguidors.
  1. Un altre aspecte important: els ordinadors amb connexió a Internet fan de les biblioteques llocs segurs on els vostres infants poden navegar sense perill. Els filtres aplicats en aquests centres, el temps limitat de connexió permès i el fet de que estiguin en un lloc públic farà que els més petits no s’aïllin a la seva habitació i facin un ús segur d’Internet.
  2.  I per acabar, recordar que un llibre sempre és un bon regal, més ara que s’acosta Sant Jordi. I si no, sempre ens queden les biblioteques!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *