Christmas 314946 640

Receptes tradicionals de la Quaresma

Estem en temps de quaresma, els 40 dies precedents a la Setmana Santa, per la qual ja queda menys. Després de la disbauxa del Carnestoltes toca fer bondat. Com cada època especial de l’any, la Quaresma també té plats típics per gaudir en família. Són plats sense carn, donada la tradició de no menjar carn durant aquesta època. En aquest post t’acostem tres saboroses receptes tradicionals de la quaresma per fer un menú d’allò més suculent.

Arròs de bacallà

També conegut com arròs de quaresma, és un plat típic de la cuina de Catalunya. A més de l’arròs i el bacallà, les verdures, l’all i el julivert són ingredients primordials.

  • Ingredients (4 persones):

400 g d’arròs
320 g de bacallà esqueixat
150 g de mongetes tendres
150 g de bròquil
100 g de pèsols
4 carxofes
1 pastanaga
1.200 ml de brou de verdures i pollastre
1 dl d’oli d’oliva
sal i pebre

Per al sofregit:

1 ceba
2 tomàquets
5 alls
1 dl d’oli d’oliva
Sal

  • Com preparar-lo?

Netejar les verdures, tallar les mongetes, el bròquil a brots petits, desgranar els pèsols i tallar les carxofes en trossos i la pastanaga a bastonets. Fregir les carxofes i reserveu-les. Posar la cassola al foc amb un raig d’oli i la ceba tallada molt petita. Coure lentament. Tot seguit, tirar l’all picat i el tomàquet ratllat. Deixar coure a foc lent. Passar el bacallà esqueixat sense remullar per la planxa perquè es torri una mica; després, posar-lo en un colador per dessalar-lo sota l’aixeta.

Quan estigui escorregut, tirar-lo dins el sofregit i donar-li unes quantes voltes. Tirar-hi l’arròs, sofregir-lo una mica i tirar el brou calent, tenint en compte que s’ha de posar per cada quantitat d’arròs, tres de brou, i bullir-lo 18 min; quan faci 10 min que bull, afegir-hi la verdura. Afegir-hi la sal al final de tot, depenent del que hagi desalat el bacallà durant la preparació.

Cigrons de Quaresma

Un altre plat típic de la nostra cuina. els cigrons amb espinacs. També es poden fer amb ous durs, panses i altres ingredients.

  • Ingredients (4 persones):

400 gr. de cigrons
1 manat d’espinacs frescos
200 gr de bacallà esqueixat i al punt de sal
Un grapat de panses
Un grapat de pinyons

Per el sofregit:

2 tomàquets madurs ratllats
1 ceba mitjana
2 grans d’all
1 fulla de llorer

  • Com preparar-lo?

Posar els cigrons a remullar amb aigua la nit precedent. L’aigua els ha de cobrir. Canviar l’aigua al dia següent, afegir una culleradeta de bicarbonat i deixar en remull unes hores més. Abans de coure’ls, llençar l’aigua del remull, posar-ne de nova i esbandir bé els cigrons. Quan l’aigua arrenqui a bullir, tirar els cigrons, esperar que torni a bullir, baixar la intensitat de la flama i els coure a foc suau (però que no parin de bullir). Si es necessita, afegir aigua calenta durant la cocció (mai afegir-hi de freda). El temps de cocció dependrà sempre de la quantitat i la qualitat dels cigrons. (entre 2 o 3 hores).

Afegir sal cinc minuts abans de treure l’olla del foc. També podem afegir uns grans d’all i una fulla de llorer. Mentre, haurem fet un sofregit amb el tomàquet la ceba, els alls i la fulla de llorer. Acabat el sofregit afegir les panses i els pinyons fins que les panses s’inflin. Abocar el sofregit a l’olla dels cigrons, quan aquests siguin fets, i deixar coure una estona. Abans d’acabar la cocció, afegir els espinacs frescos. Rectificar amb sal. Per acabar, parar el foc, tirar el bacallà esqueixat i tapar l’olla una estoneta, això serà suficient perquè amb la mateixa escalfor i vapor de l’olla es cogui el bacallà. Deixar reposar la cassola i llest per servir.

 

Bunyols de quaresma

També molt típics i deliciosos. A qui no li venen de gust?

  • Ingredients:

125 ml. de llet
75 gr. de farina
60 gr. de mantega
3 ous
Sal, oli i sucre

  • Com preparar-los?

Posar la llet i la mantega en un pot, juntament amb una mica de sal. Remenar i comprovar que la mantega es desfaci. Quan la llet comenci a bullir, afegir la farina tamisada i deixar coure. Remenar contínuament la barreja fins que es faci una pasta homogènia. Quan la massa comenci a desenganxar de les parets del pot, retirar del foc i començar a afegir els ous d’un en un.

Escalfar oli en una paella. Quan estigui calent, afegir la pasta resultant, que ha de ser consistent, en parts petites que s’aniran inflant en forma de bunyol. Quan estiguin ben daurats, retirar de la paella i deixar que perdin l’oli amb paper secant. Tirar-hi sucre per sobre i deixar refredar.

Esperem que aquestes receptes us agradin. Bon profit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *